Pečenie morčacieho mäsa


Ste vášnivá kuchárka alebo beriete varenie ako povinnosť? Varenie je súčasť života každého z nás. Určite ste sa stretli s tým, že vám došla inšpirácia na to, čo uvariť. Ak chystáte každý deň obedy či večeru pre vašu rodinu, určite oceníte inšpiráciu v podobe receptov z kuchárskej knihy či z internetu. Okrem receptov nájdete na internete aj množstvo typov na to, ako správne pripraviť mäso či iné pokrmy. Ak varenie nepatrí medzi vaše obľúbené činnosti, zamerajte sa na rýchle recepty, ktorých príprava vám zaberie minimálne času. Ak sa zameriavate na zdravú výživu, strážite si kalórie a prísun bielkovín, zrejme pripravujete množstvo mäsových pokrmov.

Morčacie mäso

Mäso je výborný zdroj živín, minerálov a bielkovín, čo určite ocenia aj športovci. Príprava mäsa závisí od druhu, ktoré chcete upiecť. Medzi najviac pripravované druhý mäsa patrí kuracie a morčacie. Morčacie mäso obsahuje malé množstvo tuku a množstvo bielkovín, vďaka čomu je vhodné aj do diétneho jedálnička. Patrí medzi ľahko stráviteľné mäso, ktoré je chuťovo menej výrazné ako kuracie, preto sa pri jeho príprave zamerajte na správne dochutenie. Tepelná úprava tohto masa je rôzna, závisí najmä od toho, či pripravujete prsia alebo stehná. Môžete ho upiecť v trúbe, ugrilovať či upiecť na panvici.

Príprava morčacieho mäsa

Pri príprave na panvici si dajte záležať na tom, aby bolo mäso dostatočne prepečené a tým pádom zdravotne nezávadné a bezpečné na konzumáciu. Ako dlho piecť morčacie mäso na panvici? To závisí najmä od hrúbky mäsa a teploty panvice. Všeobecne platí, že opiecť mäso 4-5 minút z každej strany by malo stačiť. Lepšie je ale riadiť sa vnútornou teplotou mäsa, ktorá by mala dosiahnuť 75 stupňov celzia. Vtedy máte istotu, že všetky potencionálne baktérie a parazity sú zničené a mäso je tak vhodné na konzumáciu. Pri dlhšom pečení ostane mäso vysušené, preto je potrebné túto teplotu nepresiahnuť.